ITM: Magyarország fenn tudja tartani gazdasági aktivitását

Magyarország fenn tudja tartani  gazdasági aktivitását, és ezt segíti egyebek közt a nemrégiben megjelent vállalati fehér könyv, és az üzleti célú be- és kiutazások gördülékenyebbé tétele – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, a cégek folyamatos, biztonságos működésének fenntartása érdekében az ITM praktikus segítséget nyújt a vállalatoknak a járványhullámra való felkészülésben, az  online elérhető kiadványban esettanulmányokon keresztül védekezési, munkaszervezési javaslatokat fogalmaznak meg az őszi-téli időszakra.
Az ITM államtitkára felidézte, hogy a legújabb szabályozás szerint üzleti vagy gazdasági tevékenység céljával Magyarországra érkezők korlátozás nélkül beutazhatnak, nincs kötelező házikarantén, és ez igaz azokra a magyar állampolgárokra is, akik üzleti céllal utaznak külföldre, és visszajönnek Magyarországra.
György László beszámolt arról, hogy tizenharmadik hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma,  Magyarországon, az elmúlt héten mintegy 2500-zal mérséklődött, a csúcsot jelentő július közepéhez viszonyítva pedig 42 ezerrel csökkent az adat.
Kijelentette: továbbra is legfőbb cél, hogy Magyarországon megvédjék a munkahelyeket a meglévők megerősítésével és újak létrehozásával.
György László kitért arra is, hogy júliusban a foglalkoztatási szint meghaladta a márciusit, a januárit, és mindössze 60 ezerrel maradt el a tavaly júliusi értéktől.
Az államtitkár ismertette, hogy magyar kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 920 ezer munkavállalót támogat valamilyen módon, 127 ezer embert segítenek a munkakeresésben, a Diákhitel plusz konstrukciót pedig 19 600  hallgató vette igénybe.
A különböző támogatási programokkal több mint 508 ezer álláshelyet védenek meg, a munkahelyteremtő programmal pedig több mint 70 ezer munkahely létrehozását segítik, a közfoglalkoztatásban jelenleg 93 ezren vesznek részt – részletezte az államtitkár.
György László kijelentette: a vállalkozások jövőbe vetett hitét mutatja, hogy a válság után kialakított államilag támogatott hitelkonstrukciókra 1360 milliárd forint hiteligénylés érkezett, és 842 milliárd forintra már leszerződtek.